Hoe ontstaan schulden nou eigenlijk?
Wanneer heb je schulden?
Wat moet je doen wanneer je een rekening niet meer kunt betalen?

In deze blog hebben we een voorbeeld die waarschijnlijk voor velen herkenning zullen geven.

Je krijgt een rekening voor de gemeentelijke belasting van 650,-. Deze kun je niet in zijn geheel betalen. Je vraagt hiervoor een betalingsregeling aan met 10 termijnen van 65,-.

Is dit dan een schuld? Nee een betalingsregeling is geen schuld.

Tijdens de bovenstaande periode met de betalingsregeling krijg je ook een tandartsrekening van 213,-. Door de bovenstaande betalingsregeling van de gemeente heb je maandelijks niets meer over en kun je ook deze rekening niet in één keer meer betalen. Ook hiervoor vraag je een betalingsregeling aan, 10 termijnen van 21,30.

Zijn dit samen dan schulden? Nee zolang een betalingsregeling nagekomen wordt is het geen schuld.

En dan gaat je auto stuk, deze moet naar de garage want je bent de auto nodig voor het werk.
de kosten zijn 486,50. Door de twee bovenstaande betalingsregelingen kun je al bijna niet rondkomen per maand dus deze factuur kun je niet betalen en eigenlijk ook niet nog meer geld missen per maand.

Is dit dan een schuld? Ja, zodra je de factuur niet kunt betalen en ook niet meer in de mogelijkheid bent om een betalingsregeling af te sluiten dan is het een schuld.

Wat kun je doen?

Je kan bij de garage uitstel van betaling aanvragen tot wanneer je geen betalingsregelingen meer hebt lopen.

Je kan bij je werkgever vragen om een voorschot van het vakantiegeld of een andere regeling. Vaak willen werkgevers de werknemers wel helpen bij financiële problemen. Dit om de mentale gezondheid van de werknemer te waarborgen. Financiële problemen geven vaak stress waardoor er vaker ziekteverzuim voorkomt.

Heb je al belastingaangifte gedaan? Misschien krijg je nog wat terug.

Kom je er niet meer uit? Vraag om hulp! Hoe sneller je een oplossing hebt hoe beter.
Kan de gemeente iets voor je doen? Een bewindvoerder? Je hoeft dan niet onder bewind maar misschien is tijdelijk budgetbeheer iets voor je?

Wat moet je vooral niet doen?

Geld lenen bij vrienden of familie, vaak geeft dit stress of ruzies over het terug betalen van het geleende bedrag.

Geld lenen bij een organisatie, ze zeggen niet voor niks; Geld lenen kost geld! Vaak kom je hier alleen maar verder mee in de problemen.

 Niks doen & afwachten. De rekening blijft gewoon staan en bij het niet ondernemen van actie wordt dit bedrag alleen maar groter. Bijvoorbeeld met extra administratiekosten of incassokosten.

Kom je er zelf niet meer uit? Heb je vragen wat je het beste kan doen? Wij helpen je graag!